Jumaat, 4 Januari 2013

SINGGANG BENDI


Assalamualaikum semua...
ni salah satu menu masakn bendi dr bumi Cik Siti Wan kembang yg paling simple, mnyegarkan n yg penting menyihatkn..singgang bendi ni klau disajikn bersama2 ngan sambal belacan, ikan goreng atau daging goreng mmg ngamm..jom kita tgk resepinya...

bhn2

10 batang bendi
4 biji bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1/2 cm lengkuas (sikit je..hiris kecil)
2 biji lada besar merah(potong) / cili api (sebiji2)
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
serbuk perasa
air secukupnya


cara2

-bendi kalau besar dipotong, klau kecil biarkn sebiji2 pn okey
-masukkn air dlm periuk, tambah hirisan bawang merah, bawang putih,lengkuas dan masak atas api hngga
 mendidih
-masukkn bendi,asam gelugur,lada,garam n serbuk perasa
-seimbangkn rs...boleh le padamkn api...
-mudah je kn..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA.............
KITA JMPA LGI NNTI OKEY..INSHA ALLAH....




Tiada ulasan:

Catat Ulasan