Sabtu, 12 Januari 2013

MASAK LEMAK BATANG KELADI


Assalaualaikum semuanya.. apa khabar
kt umh ada 2 btg keladi..pemberian mk mertua..isinya fulamak, punyer le besar, jadi kk noly cadang isinya nk masak pengat keladi n batangnya msk lemak plk..
dlm pemerhatian kk noly, style masak lemak batang keladi di antara Sarawak n kelantan x jauh bezanya...ye le..kk noly kn pernah menetap di Sarawak suatu ms dulu, penggunaan gula n gula melaka biasa dlm masakan gulai di sini, tapi bgi mereka di Pantai Barat Semenanjung, jarang mnggunakn gula dlm gulai mereka..jadi ikut selera sendiri le ye..
jom kita tenguk resepinya..



Bhn2

2 batang keladi
1 biji kelapa (ambil 4 cawan santan)
segenggam cili kering (rendam ngan air panas) *
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 cm lengkuas *
1 cm belacan *
2 sdm udang kering (tumbuk kasar)
10 ekor udang basah sedrhana besar (xyh buang kulit)..ms ni kk noly x letak,x dan ke pasar..
1 keping asam keping (gelugur)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa (jika suka)
sedikit minyak utk menumis


Cara

-siang batang keladi..bersihkn n masuk periuk + air + sekeping asam keping..rebus hngga agk lembut
-bila batang keladi dh agk empuk toskn airnya n ketepikn dulu
-blend bhn2 bertanda *
-pijarkn mnyk n tumis bhn2 blend..hngga terbit mnyak
-masukkan udang kering yg ditumbuk tadi..kacau lagi..
-masukkn santan n bhn perasa lainnya, garam, gula, serbuk perasa n asam keping,,kacau sntsa..
-bila mndidih masukkn udang basah..kacau lagi
akhirnya masukkn batang keladi..
-seimbangkn rasa,, biar sdp n mngikut citarasa sndiri...
siappp.. boleh le dihidangkn...di samping menu lainnya..kk noly sajikn bersama2 nagn ikan goreng, sambal belacan n ulam2an

***kalau bhn blend x pyh tumis pun boleh je..campurkn semua sekali bhn2 blend n santan dlm periuk..didihkn n ikut step seterusnya sprti di atas...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAA......
JMPA LGI NNTI.......INSHA ALLAH...........

Tiada ulasan:

Catat Ulasan