Pasta Pedas.. ni bkn sikit2 derhaka ni.. kira dh x boleh ampun ni..mmg jauh lari pasta ni dibuatnya..tpi dh kita ni tekak melayu..kena le pedas.. dh kita buat dia, ikut tekak kita le kn.. klau org Itali mkn pasta ni mau trbeliak biji mata agknya.. xde bau mknn Itali ni.. oregano entah ke mn, keju entah ke mn...nsb baik x tmbah belacan kt pasta ni..atau maybe mereka akn trsenyum, sbb mknn kebanggaa
n mereka dh dipelbagaikn rs.. haaa ni le resepi Pasta Pedas yg x berapi mn pun.....
Pasta Pedas
resepi
250 gm pasta/spagetti
***rebus ngan air + garam + sedikit minyak..hingga msk n toskn air rebusan
n gaulkn dgn olive oil(mnyk zaitun)
bhn blend
10 tangkai cili kering(rendam ngan air panas) klau nk pedas, boleh tmbah
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Pasta Pedas
resepi
250 gm pasta/spagetti
***rebus ngan air + garam + sedikit minyak..hingga msk n toskn air rebusan
n gaulkn dgn olive oil(mnyk zaitun)
bhn blend
10 tangkai cili kering(rendam ngan air panas) klau nk pedas, boleh tmbah
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
bhn lain
1/2 dada ayam(racik hancur)
2 ulas bawang putih(racik halus)
2 sdb tomato puree
2 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
2 sdb kicap manis
chickenball(ikut suka nk letak bnyk mn)
3 btg sosej(kerat2)
sedikit serbuk tumix ayam/bilis
garam secukup rs
sedikit gula
mnyk utk menumis
Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn bawang putih yg diracik halus..hngga kekuningn
-masukkn ayam yg diracik halus..hngga msk n kekuningn
-masukkn bhn blend..kacau hngga naik mnyak
-tuangkan tomato puree,sos cili, sos tomato, tumix,garam n gula
-sesedap n secukup rasa..boleh le masukkn chickenball n sosej(ikut suka nk masukkn apa, ikut selera)
-tunggu hngga naik mnyak, tambah air(jika perlu)
-setelah semuanya okey..n lazat, boleh le dihidangkn..gaul dgn pasta tadi..
siappppp
SLMT MNCUBA N MEMASAK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan