Isnin, 26 November 2012

SINGGANG DAGING


bhn2

1/2 kg daging(yg berurat2 lgi sedap)
5 ulas bawang putih(hiris)
4 biji bawang merah(dihiris)
1 cm halia(hiris nipis)
1 cm lengkuas(hiris nipis)
2 sudu makan ketumbar biji(tumbuk)
2 keping asam gelugur
lada merah hijau/cili padi(ikut nak guna lada apa pn) klau nk pedas dibelah2 atau dipotong2
garam secukup rasa
sedikit serbuk perasa(jika suka)
air secukupnya

cara2

campurkn semua bhn di ats dlm periuk kecuali lada n asam keping
bila daging setengah msk baru le masukkn asam keping n lada...
renehkn ats api hingga daging empuk...

taraaaa siap..

SELAMAT MENCUBA


MEMASK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

**mskn ni dimkn brsama2 dgn ulam2an segar n budu..(mknn ore kelate)
sy org Johor, mkn ngan sambal kicap leee :D

tip***mskn daging atau ayam mesti le dimasukkn asam di separuh/akhir memasak..agar daging atau ayam mudah empuk..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan