Isnin, 26 November 2012

DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK





Bhn2

1/2 kg daging(hiris nipis)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar(belah 6)
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
2 sudu besar cili sos
1/2 cawan kicap manis
sedikit gula melaka
1/2 cawan susu cair/segar
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 biji cengkih
secubit garam(jika perlu)
sedikit air(jika perlu)
minyak utk menumis

CARA2

-blend(tumbuk), halia, lengkuas,kunyit,bawang merah, bawang putih..
-peramkn daging brsama 1/2 bahan blend tadi + gula melaka..biarkn seketika...(1/2 jam)..
-panaskn minyak..masukkn kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih n bunga lawang..dan masukkan 1/2 lgi bhn blend dan bawang besar hingga wangi
-masukkan daging peram tadi..dn goreng hngga masak..jika perlu buh sedikit air..
-setelah daging hampir masak, masukkan kicap, sos cili n susu cair..serta garam(jika perlu)

siap..boleh le dihidangkn

SELAMAT MENCUBA


MEMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA..


***boleh jg klau nk tambah kentang n tomato biji serta lada merah..ikut kreativiti sndiri..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan