Ahad, 25 November 2012

ROTI PINTAL SOSEJ


RESEPI


DOH ROTI

Bhn A
2 cwn + 1 1/4 cwn(diayak)

bhn B
3/4 cawan air suam
1 paket yis segera/ mauripan 11 gm(3 1/2 sdt)
(campurkn kedua2 bhn n biarkn seketika)

Bhn C
1 cwn susu segar
1/2 cwn minyak sayur
2 sdb gula
1 sdt garam
(panaskn ats api..hangatkn sj.. jgn smpai mndidih)

Cara
-campurkan bhn B n C dlm mangkuk n pukul brsama2 dgn 2 cwn tepung gandum (sedikit2)..pukul dgn mixer mnggunakn hook utk gaul tepung,,jgn gunakn hook utk pukul telur ye
-pukul sebati dn masukan baki tepung 1 1/4 cwn tdi.sedikit demi sedikit sambil pukul.
-teruskan memukul hingga tepung tidak melekat pada tepi2 bekas
-jika masih melekat, boleh tambah tepung gandum sedikit2..
-rehatkan doh selama 10-15min.
-setelah doh naik sekali gnda boleh le kita lakukn proses memintal
-ambil seketul doh n gelek mmnjang n pintal di sosej dr atas ke bwh.
-jika mnggunakn sosej kecil, balutkn selapis doh ats sosej
-dh siap memintal biarkan doh dlm 45min atau sehingga ia naik sekali ganda.
-bakarkan pd suhu 170C (panaskan oven terlebih dulu, dlm 5-10min).
-Sebelum bakar brushkan atas bun dgn susu + mentega atau campuran susu & air atau taburkn sedikit gula..
-Boleh jg ditabur dgn bijan

SELAMAT MMBAKINGGGG N MEMSK.

MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan