MEE BANDUNG MUAR
(RESEPI ASAL DARI ARWAH MAK SY)..
INI SALAH SATU MENU FEBRET YG TRJUAL DI KEDAI MAKAN ARWAH MAK DULU SELAIN MEE ROJAK N BNYK LGI MENU2 LAIN...
BHN2 PES
2 -3 biji keledek, sederhana besar (direbus dan dilecek halus)
2 -3 genggam udang kering(direndam dgn air panas)
10-15 batang cili kering-rendam dgn air panas (ikut suka klau nk pedas boleh tambah)
7 biji bawang merah(sederhana besar)
4 ulas bawang putih
5 -7 sudu besar gula
2 -3 sudu besar garam(secukup rs ..agk2)
Serbuk perasa
½ - 1 cawan minyak utk menumis
CARA MMBUAT PES
-Blend udang kering, lada kering, bawang merah n bawang putih
-Tumis bahan blend sehingga agk gareng..masukkan gula, garam n serbuk perasa..kacau n masak hngga naik minyak
-akhirnya masukkan keledek dan kacau lagi..sampai pekat...
***(pes ni boleh disimpan dlm peti sejuk...boleh le dimasak bila2 perlu)
BAHAN2 MEE BANDUNG(RESEPI ASAL DARI ARWAH MAK SY)..
INI SALAH SATU MENU FEBRET YG TRJUAL DI KEDAI MAKAN ARWAH MAK DULU SELAIN MEE ROJAK N BNYK LGI MENU2 LAIN...
BHN2 PES
2 -3 biji keledek, sederhana besar (direbus dan dilecek halus)
2 -3 genggam udang kering(direndam dgn air panas)
10-15 batang cili kering-rendam dgn air panas (ikut suka klau nk pedas boleh tambah)
7 biji bawang merah(sederhana besar)
4 ulas bawang putih
5 -7 sudu besar gula
2 -3 sudu besar garam(secukup rs ..agk2)
Serbuk perasa
½ - 1 cawan minyak utk menumis
CARA MMBUAT PES
-Blend udang kering, lada kering, bawang merah n bawang putih
-Tumis bahan blend sehingga agk gareng..masukkan gula, garam n serbuk perasa..kacau n masak hngga naik minyak
-akhirnya masukkan keledek dan kacau lagi..sampai pekat...
***(pes ni boleh disimpan dlm peti sejuk...boleh le dimasak bila2 perlu)
(hidangan utk 2 orang)
½ kg mee kuning
1/4 dada ayam (hiris nipis)
Hirisan daging(ikut suka)
5-6 potong sotong rendam(sotong yg tebal n besar2 , biasanya ada dijual di super market. xde pn xpe) jangan masukkn sotong biasa tau...
3- 4 ekor udang(sederhana besar)
2 senduk pes bandung
Sedikit sawi
Telur(dlm sepinggan letak sebiji)
3-4 cawan Air/stok daging
Sedikit minyak
CARA2
-Panaskn minyak..goreng daging, ayam..hingga masak, masukkan sotong rendam n udang...
-masukkan pes bandung..n kacau ..
-Masukkan 4 – 5 cawan air atau stok...tnggu mendidih..
-masukkan telur (sebiji sepinggan)..
-masukkn mee kuning n sawi...
-Tengok kepekatan kuah bandung klau kurang pekat boleh tambah pes n klau trlalu pekat boleh tambah air...
-Tambah garam n gula(jika perlu)..mee bandung msti terasa kemanisan keledek..jdi boleh tambah apa2 yg kurang..kemanisan n kemasinn ikut citarasa sndiri)..
SELAMAT MENCUBA
MMSK DGN PENUH KASIH SAYANG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
**boleh jg jika suka, ms menumis ditambah dgn kacang tanah goreng yg diblend kasar (sy x berapa gemar yg versi kacang tanah)
**boleh jg jika suka, ms menumis ditambah dgn kacang tanah goreng yg diblend kasar (sy x berapa gemar yg versi kacang tanah)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan