Isnin, 26 November 2012

MEE BANDUNG MUAR


MEE BANDUNG MUAR

(RESEPI ASAL DARI ARWAH MAK SY)..

INI SALAH SATU MENU FEBRET YG TRJUAL DI KEDAI MAKAN ARWAH MAK DULU SELAIN MEE ROJAK N BNYK LGI MENU2 LAIN...

BHN2 PES

2 -3 biji keledek, sederhana besar (direbus dan dilecek halus)
2 -3 genggam udang kering(direndam dgn air panas)
10-15 batang cili kering-rendam dgn air panas (ikut suka klau nk pedas boleh tambah)
7 biji bawang merah(sederhana besar)
4 ulas bawang putih
5 -7 sudu besar gula
2 -3 sudu besar garam(secukup rs ..agk2)
Serbuk perasa
½ - 1 cawan minyak utk menumis

CARA MMBUAT PES

-Blend udang kering, lada kering, bawang merah n bawang putih
-Tumis bahan blend sehingga agk gareng..masukkan gula, garam n serbuk perasa..kacau n masak hngga naik minyak
-akhirnya masukkan keledek dan kacau lagi..sampai pekat...
***(pes ni boleh disimpan dlm peti sejuk...boleh le dimasak bila2 perlu)

BAHAN2 MEE BANDUNG

(hidangan utk 2 orang)
½ kg mee kuning
1/4 dada ayam (hiris nipis)
Hirisan daging(ikut suka)
5-6 potong sotong rendam(sotong yg tebal n besar2 , biasanya ada dijual di super market. xde pn xpe) jangan masukkn sotong biasa tau...
3- 4 ekor udang(sederhana besar)
2 senduk pes bandung
Sedikit sawi
Telur(dlm sepinggan letak sebiji)
3-4 cawan Air/stok daging
Sedikit minyak

CARA2

-Panaskn minyak..goreng daging, ayam..hingga masak, masukkan sotong rendam n udang...
-masukkan pes bandung..n kacau ..
-Masukkan 4 – 5 cawan air atau stok...tnggu mendidih..
-masukkan telur (sebiji sepinggan)..
-masukkn mee kuning n sawi...
-Tengok kepekatan kuah bandung klau kurang pekat boleh tambah pes n klau trlalu pekat boleh tambah air...
-Tambah garam n gula(jika perlu)..mee bandung msti terasa kemanisan keledek..jdi boleh tambah apa2 yg kurang..kemanisan n kemasinn ikut citarasa sndiri)..

SELAMAT MENCUBA


MMSK DGN PENUH KASIH SAYANG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

**boleh jg jika suka, ms menumis ditambah dgn kacang tanah goreng yg diblend kasar (sy x berapa gemar yg versi kacang tanah)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan