Ahad, 25 November 2012

ABUK-ABUK DESA


RESEPI

Bahan-bahan ( 10 biji )

1 cawan sagu biji.
1/2 biji kelapa parut putih(2 cawan)
4 sudu makan gula merah
3 sudu makan gula pasir
secubit garam.
daun pisang...buatkn kelongsong
Lidi penyemat

Cara-cara

1. Sagu dibasuh dan toskan
2. Gaulkan sagu dengan kelapa dn tambahkan garam.
3. Dlm bekas lain, gaul gula merah n gula pasir.
4. Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam kelongsong daun pisang.
Kemudian masukkan1/2 sudu campuran gula dan akhir sekali masukkan 1 sudu campuran sagu.
5. Tutup kelongsong dan sematkan dengan lidi.
6. Kukus kuih lebih kurang 10 minit.

SELAMAT MENCUBA

MEMSK DGN PENUH KASIH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan