Selasa, 24 Mac 2015

SATAY AYAM GORENG MADU

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
menu simple tapi power sdpnya...mudah n cepat lagi tu..menu ni selalu arwah mak kk noly sajikn di pagi raya sebagai menu sampingn n tambahn je di samping menu2 wajib org Johor..tapi skrng bila2 ms kita msk dan jumpa menu ni kn... jom kita terus ke resepi mudah ni..



Bhn2 (A)
isi ayam secukupnya..potong dadu
2 sdb gula pasir
5 cm gula melaka..hancurkn
3 sdb madu
2 sdt garam halus

Bhn2 Blend Kasar (B)
4 batang serai..hiris nipis
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
4 ulas bawang putih
2 sdb ketumbar biji..disangai
1 sdt jintan manis (kasar)..disangai
1 sdt jintan putih (halus)..disangai

Bhn Lain
minyak utk menumis

Cara2
-gaul rata bhn2 A dan1/2 dr bhn2 B..perap semalamn (simpan dlm peti sejuk) atau 3 - 4 jam pun ok..
-pijarkn minyak...tumis baki 1/2 bhn2 B tadi..hngga kekuningn.. masukkn ayam perapam tadi..goreng hngga kekuningn atau hngga ayam masak..ms mnggoreng boleh la tambah mn2 yg kurang..nk tambah manis or masinnya ok..biar secukup rasa...
**boleh disajikn brsama kuah kacang, nasi impit/ketupat, timun ..sm seperti sate biasa...
**boleh jg disajikn brsama2 nasi panas..
**daging jg boleh dimasak cara yg sama..hiris nipis daging tu ya..ayam boleh dipotong dadu..

SLMT MNCUBA N MEMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA.......................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan