kari kepala ikan.. resepi mudah2 je..kali ni kk noly guna ikan siakap..jom terus kita tgk resepinya
Bhn2
kepala ikan..merah,tenggiri,jenahak, siakap
2 biji terung..potong ikut suka
1 biji tomato..belah 2
5 biji bendi
1 biji kentang.. belah 4
2 biji lada besar merah/hijau
2 pelepah daun kari
1 btg serai..(ketuk)
1 sdt biji sawi
1 sdt halba
3 sdb kari ikan (nk pedas n pekat, boleh tmbah)
2 cawan santan..dr 1/2 biji kelapa (kk noly guna 1/2 cwn susu cair)
2 keping asam keping
air secukupnya
garam secukup rasa
sedikit gula
serbuk perasa jika suka
mnyak utk menumis
Bhn2 Tumbuk
1 cm halia
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn biji sawi n halba serta bhn2 tumbuk..hngga kekuningan..masukkn serai..
-kemudian perlahankn api.. masukkn rempah kari.. kacau n tambah air.. tunggu hngga terbit mnyak
-masukkn daun kari..kacau lagi..masukkn air n kentang.. biarkn hngga kentang empuk
-masukkn santan pekat or susu cair..garam, gula n serbuk perasa..
-masukkn sayur2n lainnya kecuali tomato..biarkn seketika..
-masukkn asam keping n ikan ..reneh dgn api perlahan..hngga ikan msk..masukkn tomato..
seimbangkn rasa..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA..................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan