Assalamualaikum semua....
gulai bnyk macam n jenisnya...cara memsknya pn bnyk...haaaa ni slh satu gulai ayam...kk noly mmg suka mmpelbagaikn resepi n menu masakn kk noly..mmvariasikn resepi la kn..jadinya kita boleh rasa menu yg pelbagai rasa..dgn bhn2 yg ada,kita olah, kita lebihkn sana, lebihkn sini..haaa..jadi le menu baru..
klau nk msk style Pantai Timur buh le gula melaka dlm masakn gulai ni, klau nk ubah style Pantai Barat plk abaikn gula melaka...ikut selera n mood waktu msk tu.. tapi kk noly suka mng'ejas' mn2 style ikut citarasa sndiri...x nk le buang ms, jom kita try resepi yg ni plk... JOM
Bhn2
1 ekor ayam (potong kecil)
3 helai daun limau purut
2 batang serai (ketuk)
rempah 4 sekawan(buah pelaga, bnga cengkih,bnga lawang, kayu manis)
1 biji kelapa (2 cwn pekat 2 cawan cair)
3 biji kentang (belah 4) ms ni kk noly x buh, habis stok
1 batang karet (potong ikut suka le)
2 biji tomato (belah 2 )
cili api sebiji2 (ikut suka nk bnyk mn)
2 keping asam keping
1 sdt serbuk pati ayam / pati bilis
2 cm gula melaka (jika suka)
1 sdt serbuk lada sulah
mnyak utk menumis
garam secukup rasa
Bhn blend
10 batang cili kering / 1 senduk cili blend
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup (dibakar )
2 cm halia
3 sdm ketumbar *
1 sdt jntan putih *
1 sdt jintan manis *
sangan bhn brtanda * (goreng tanpa mnyk)
Cara2
-pijarkn mnyk..masukkn rempah 4 sekawan n bhn blend..tumis hngga kekuningn..
-masukkn serai n ayam..kacau sebentar..hngga ayam berubah warna
-masukkn santan cair, kentang. gula melaka,garam, pati ayam daun limau, lada sulah...msk hngga ayam n
kentang hampir empuk
-masukkn asam keping, santan pekat, cili api n karet..reneh dgn api perlahan hngga ayam msk, pekat n naik
mnyk...masukkn tomato biji..biar seketika, seimbangkn rasa..clear semuanya, boleh le padamkn api..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA.................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan