Mee Kuning... x ssh mn pn nk buatnya..boleh ler kita berikn hidangn yg betul2 slmt utk fmily kita, tanpa bhn pengawet n tnpa rs was2..seboleh mngkin mn yg kita boleh sediakn sndiri, kita buat le.... apa kata kita try buat sndiri mee ni... jom kita mulakn.. sm x mcm yg beli kt psr..
resepi
2 cwn tepung gandum
resepi
2 cwn tepung gandum
1 biji telur
secubit garam
sedikit air kapur
air
sedikit pewarna kuning/kunyit serbuk(sy guna kunyit serbuk je)
minyak
-jerangkn air dlm periuk + sedikit minyak + pewarna kuning/serbuk kunyit + garam(jika perlu)..klau mee tu dh masin xyh
-masukkn garam dlm tepung..gaul
-kemudian pecahkn telur n gaul sebati..
-tuangkn air sikit2 dlm adunn tepung tadi.. gaul sebati mnjadi doh..jgn trlalu lembut..agk2 mcm adunn kulit karipap or keraskn sikit lagi
-canaikn adunn tadi mnggunakn mesin pencanai karipap
-kemudian baru le gunakn bhgian pencanai mee..
-masukkn terus ke dlm air yg telah dijerang tadi...
-tnggu hngga mee timbul..angkat n toskn airnya..
-bila air dh kering, boleh le tuangkn minyak pd mee n gaul rata...
siapppp..
***klau inginkn saiz mee yg lebih besar, tebalkn sedikit adunn tepung n begitu le sebaliknya, jika inginkn saiz mee yg kecil, nipiskn adunn
***boleh jg kunyit serbuk ditambah pd adunn tepung n xyh letakkn serbuk kunyit pd air rebusan ..ikut kreativiti sndiri
***boleh le cadang menu yg special ngan mee yg trjamin kesuciannya.. n msk tanpa
was2
***utk adunn ni kita boleh dpt lebih kurang 1 kg mee kuning
***sy mmg x suka mee yg masin, lebih suka mee tu rs lemak2 je....jdi klau msk sndiri kita boleh ikut citarasa kita..
SLMT MNCUBA N MEMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
secubit garam
sedikit air kapur
air
sedikit pewarna kuning/kunyit serbuk(sy guna kunyit serbuk je)
minyak
-jerangkn air dlm periuk + sedikit minyak + pewarna kuning/serbuk kunyit + garam(jika perlu)..klau mee tu dh masin xyh
-masukkn garam dlm tepung..gaul
-kemudian pecahkn telur n gaul sebati..
-tuangkn air sikit2 dlm adunn tepung tadi.. gaul sebati mnjadi doh..jgn trlalu lembut..agk2 mcm adunn kulit karipap or keraskn sikit lagi
-canaikn adunn tadi mnggunakn mesin pencanai karipap
-kemudian baru le gunakn bhgian pencanai mee..
-masukkn terus ke dlm air yg telah dijerang tadi...
-tnggu hngga mee timbul..angkat n toskn airnya..
-bila air dh kering, boleh le tuangkn minyak pd mee n gaul rata...
siapppp..
***klau inginkn saiz mee yg lebih besar, tebalkn sedikit adunn tepung n begitu le sebaliknya, jika inginkn saiz mee yg kecil, nipiskn adunn
***boleh jg kunyit serbuk ditambah pd adunn tepung n xyh letakkn serbuk kunyit pd air rebusan ..ikut kreativiti sndiri
***boleh le cadang menu yg special ngan mee yg trjamin kesuciannya.. n msk tanpa
was2
***utk adunn ni kita boleh dpt lebih kurang 1 kg mee kuning
***sy mmg x suka mee yg masin, lebih suka mee tu rs lemak2 je....jdi klau msk sndiri kita boleh ikut citarasa kita..
SLMT MNCUBA N MEMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan