Ahad, 25 November 2012

TOM YAM ASLI



resepi

bahan2 kuah 

1/2 ekor ayam (potong kecil)
10 biji tomato (merah ranum, belah 4)
2 labu bawang besar(mayang nipis)
3 ulas bawang putih(ditumbuk)
10 biji cili api(ditumbuk)
1 cm halia(racik halus)
2 biji limau nipis(perah air)
4 helai daun limau purut
3 batang serai

bahan sayuran

2 biji tomato(belah 4)
5 batang jagung muda(potong kecil2)
sedikit kobis cina(kobis panjang, potong2)
2 btg lada merah(potong)

cara2

masukkn sedikit minyak dlm periuk, tumiskn halia, kemudian masukkn bawang putih sehingga kekuningn, masukkan hirisan bawang besar..goreng sehingga wangi...masukkn serai dan 3 helai daun limau purut..kemudian masukkn tomato biji..sentiasa kacau n hancur2kn tomato smpai betul2 lembut...
masukkn ayam, kacau dn biarkn seketika, ayam dgn sendirinya akn berair, setelah ayam agk empuk masukkn air secukupnya(jgn trlalu cair)..masukkan garam secukup rs, sedikit gula(utk balance kemasamn dan serbuk perasa(jika suka)..tutup periuk n tnggu sampai ayam lembut..masukkn cili api dan lebihan daun limau purut seterusnya masukkn sayur2n yg memakan ms utk lembut dulu, diikuti sayur2n yg cepat lmbut..n akhirnya masukkn jus limau dan terus padamkn api....

SELAMAT MENCUBA

MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

p/s boleh jg masukkn sayurn lain sprti karet, bunga kobis, brokoli dll ikut suka..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan