resepi
bhn2
1/2 kg ikan(ikut le ikan apa)
20 btg lada kering(2 senduk cili boh)*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 cm halia*
1/2 cm lengkuas*
1 cm kunyit hidup*
2 keping asam gelugur/asam jawa
2 kuntum bunga kantan(belah 2)
garam n gula secukup rs
serbuk perasa(jika suka)
air secukupnya
cara2
-Blend bhn brtanda *
-masukkan bhn blend dlm periuk + air dn semua bhn2 di atas kecuali ikan
-didihkn atas api.. setelah mendidih baru le masukkn ikan n perlahan api...didihkn sekali lgi...
SIAP
MUDAH JE KN
SELAMAT MENCUBA
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 cm halia*
1/2 cm lengkuas*
1 cm kunyit hidup*
2 keping asam gelugur/asam jawa
2 kuntum bunga kantan(belah 2)
garam n gula secukup rs
serbuk perasa(jika suka)
air secukupnya
cara2
-Blend bhn brtanda *
-masukkan bhn blend dlm periuk + air dn semua bhn2 di atas kecuali ikan
-didihkn atas api.. setelah mendidih baru le masukkn ikan n perlahan api...didihkn sekali lgi...
SIAP
MUDAH JE KN
SELAMAT MENCUBA
MEMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA..
**asam rebus ikan ni campuran versi Kelantan n Johor...klau asam rebus Johor buh halia x buh lengkuas..Kelantan plk buh lengkuas x buh halia..jdi sy masukkn je dua2 sekali..adilknn...apa2 pn Asam Rebus Johor.. ikan + nenas mnjadi kegemaran di hati...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan