Isnin, 27 Januari 2014

AYAM KICAP BERKARI

Assalamualaikum n slm sejahtera.. hari ni menu yg simple n nyummy.. jom kita terus tinjau resepinya..

Bhn2

1 ekor ayam + garam + serbuk kunyit..goreng 3/4 msk
3 sdb kicap manis
3 sdb sos cili
2 sdb serbuk kari
1 biji bawang besar..belah 4
3 ulas bawang putih..belah 2
1 cm halia..racik memanjang
1 cm kunyit hidup..racik memanjang
rempah 4 sekawan..buah pelaga,kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang
air secukupnya
garam..sesedap rs
serbuk perasa..jika suka
sedikit minyak utk menumis



Cara2
- pijarkn mnyak..tumis rempah 4 sekawan,,,masukkn racikan halia n kunyit hidup tadi..kemudian boleh le masukkn bawang besar n bawang putih...biarkn bawang layu sikit..
-kemudian pelahankn api n masukkn rempah kari..kacau seketika n curahkn sedikit air..kacau hngga terbit mnyak ( rempah kari boleh jg dibuat pes trlebih dulu..ikut suka)
-kemudian boleh le masukkn sos cili n kicap manis..jika perlu boleh tambah sedikit air.. ikut citarasa sndiri
-tambah bhn2 perasa lainnya..garam n serbuk perasa..
-kemudian boleh masukkn ayam yg siap digoreng tadi.. renehkn ats api sebentar.. siapp




SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA...................

AYAM GORENG GARING

Assalamualaikum  n slm sejahtera kpd semua pengunjung blog kk noly..lm kk noly x brsiarn di blog kesyngn kk noly.. kebelakangn ni, kk noly sibuk sikit.. okey le.. kita terus ke menu yg sempat kk noly siapkn utk anakanda2 kk noly...
Menu ayam lagi..feberet ank2 kak noly.. Jom ke resepinya


Bahan2
1 ekor ayam..belah 4
1/2 sdt serbuk lada hitam/ lada sulah..ikut suka
1 sdb serbuk kari
garam
** perapkan bahan2 diatas selama 1/2 jam
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan2 tepung
2 sdb tepung jagung
2 sdb tepung ubi
1 sdb tepung kastad
**gaul rata smua tepung di atas


Cara2
- Pijarkan minyak (guna api sederhana)
- Ambil ayam yang diperap td dan golek2kan atas tepung yang  siapdigaul..
- Goreng hingga kekuningan atau hngga masak.

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA......................