Bhn2
1 ekor ayam + garam + serbuk kunyit..goreng 3/4 msk
3 sdb kicap manis
3 sdb sos cili
2 sdb serbuk kari
1 biji bawang besar..belah 4
3 ulas bawang putih..belah 2
1 cm halia..racik memanjang
1 cm kunyit hidup..racik memanjang
rempah 4 sekawan..buah pelaga,kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang
air secukupnya
garam..sesedap rs
serbuk perasa..jika suka
sedikit minyak utk menumis
Cara2
- pijarkn mnyak..tumis rempah 4 sekawan,,,masukkn racikan halia n kunyit hidup tadi..kemudian boleh le masukkn bawang besar n bawang putih...biarkn bawang layu sikit..-kemudian pelahankn api n masukkn rempah kari..kacau seketika n curahkn sedikit air..kacau hngga terbit mnyak ( rempah kari boleh jg dibuat pes trlebih dulu..ikut suka)
-kemudian boleh le masukkn sos cili n kicap manis..jika perlu boleh tambah sedikit air.. ikut citarasa sndiri
-tambah bhn2 perasa lainnya..garam n serbuk perasa..
-kemudian boleh masukkn ayam yg siap digoreng tadi.. renehkn ats api sebentar.. siapp
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA...................